Gå til hovedinnhold Gå til footer

Skikk og bruk når du skal gå i begravelse

Hvem går man i begravelse til? Hvor skal jeg sitte? Hvilke klær bruker man i begravelse? Hvem går i minnesamvær? Skal jeg sende blomster? I så fall - hvilken blomst sender jeg - krans eller bårebukett?

Mange av oss går ikke så ofte i begravelse, og dermed er vi ukjente med hvordan vi skal oppføre oss og hva som er vanlig etikette. Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmålene i forbindelse med å delta i en begravelse eller bisettelse.

Hvem går man i begravelse til?

De fleste etterlatte setter stor pris på at andre møter opp i seremonien og deltar ved avskjedsstunden.

I tillegg til familie og omgangskrets, er det vanlig å gå i begravelsen til fjernere relasjoner, som naboer og bekjente. Mange går også i begravelse dersom noen man kjenner godt har mistet en av sine, selv om man ikke nødvendigvis kjenner den som er død så godt.

Hva skal man ha på seg i begravelse?

Tradisjonelt kler man seg i mørke fager og er velkledd i begravelse, men du må ikke gå kledd i sort. Skal seremonien avsluttes ved graven er det lurt å velge yttertøy og sko etter vær og føre. Det finnes ingen regler for hvordan kle seg i begravelse. 

Når kommer man til begravelsen?

Når et dødsfall har skjedd er det mange valg som må tas og oppgaver som skal gjøres. Våre begravelsesbyråer er alltid hjelpsomme og klare til å bistå deg i denne prosessen. Vi hjelper deg å arrangere den gravferden du ønsker, enten den skal være i regi av Den norske kirke, en humanetisk begravelse, livssynsåpen seremoni eller et annet trossamfunn.

Ta kontakt med et av våre lokale begravelsesbyrå, som hjelper deg til å finne den løsningen som passer best for dere.

Hvor skal man sitte i begravelse?

Den nærmeste familien sitter lengst frem i seremonilokalet. Det varierer fra sted til sted om de sitter på høyre eller venstre side - spør gravferdskonsulenten om du er usikker. Ofte sitter familien på den side presten/seremonilederen står, og plassering av lesepulten kan indikere hvilken side dette er.

Hvem går man i minnesamvær til?

Minnesamværet kan være for de aller nærmeste, for spesielt inviterte eller for alle. Dersom man må ha fri fra jobb eller har begrenset med tid, er det naturlig å prioritere seremonien fremfor minnesamværet. Det er ikke vanlig å gå i minnesamværet, om man ikke deltok i seremonien.

Hva sier man til de etterlatte?

Kondolerer er det vanlige ordet for å uttrykke medfølelse til noen som har mistet noen. Det viktigste er å vise omtanke og støtte. En klem eller et varmt håndtrykk kan bety like mye som varme ord.