Kirkelig begravelse eller bisettelse
Fortsatt velger flertallet i Norge en kristen gravferd og tradisjonen er sterk. Presten skaper en seremoni for de etterlatte, der de hedrer og minnes den som har gått bort. Rammen for avskjeden er den kristne tro og den røde tråden i seremonien er at den døde nå overgis i Guds hender. Seremonien følger en fast liturgi som består av salmer som synges, minneord om den døde, en kort tale ved presten med utgangspunkt i tekster fra bibelen om livet og døden. Jordpåkastelsen skjer helt i slutten av seremonien. Det er et konkret uttrykk for at den døde nå overgis i Guds hender, i tillit til at døden ikke er det siste.
Livssynsåpen seremoni
En livssynsåpen seremoni er åpen fordi de etterlatte står fritt til selv å bestemme innhold og form. De avgjør selv hva de ønsker å ha med av taler, musikk, tekster, dikt og hvem som leder seremonien. Seremonien er i utgangspunktet religionsnøytral, og det mulig å kombinere uttrykk fra ulike tradisjoner, kulturer og religioner, dersom det er ønskelig. Ingen fastsatt liturgi er bestemt.
Andre trossamfunn og livssyn
Dersom avdøde var medlem i et trossamfunn, føles det ofte riktig å arrangere begravelsesseremonien i deres regi. Mange trossamfunn har egne rammer for gjennomføringen av seremonien. Planlegging og gjennomføring av seremonien vil skje i nært samarbeid med de ansvarlige i det aktuelle trossamfunnet eller religionen.
Vi bistår med gravferd i regi av alle tros- og livssynssamfunn.