Gå til hovedinnhold Gå til footer

Dødsfall i familien – slik takler du sorgen

Sorg er noe veldig unikt for hver av oss, og vi har alle ulike måter å bearbeide den på. Det viktigste du må vite er at det finnes ingen fasit, og det finnes ingen regler på hva som er riktig og hva som er feil måte å sørge på.

stearinlys

Det er stor forskjell på hvordan vi reagerer når vi møter døden. Det varierer gjerne med tanke på hvilken relasjon du har til den døde, er det mammaen din eller kanskje barnet ditt? Det har også noe å si om dødsfallet er ventet eller noe som kom brått og uventet. Kanskje valgte den døde selv å dø.

Mange følelser, ventede men også kanskje noen uventede, kan dukke opp når vi kommer i møte med døden: sinne, tristhet, fortvilelse, skyldfølelse eller til og med kan vi føle på lettelse. Vi kan også kjenne på sorgen over det som ikke har vært. Uansett vil den som har gått bort leve videre i hjertene våre, i minnene våre, i hvem vi er.

Om oss i M. Jacobsen

Det er ingen som kan si at de forstår hvordan du har det, heller ikke vi, men et godt råd er at det kan hjelpe å snakke med de som er nære, eller noen som har erfaring med det du går igjennom.

Det finnes ingen bruksanvisning på hvordan vi går videre, men vi i M. Jacobsen tar imot deg uansett hvor du er og hvem du er. Vi lytter og vil gjøre det vi kan for å gjøre veien videre litt lettere. Det er viktig for oss at du som kommer til oss vet at du kan snakke med oss. Vi har mye erfaring med sorgen rundt et dødsfall og det finnes det mye trygghet i. Dette gjør oss til en god samtalepartner for deg som har mistet noen. Vi vil også gjøre oppmerksom på at vi har taushetsplikt, så det du forteller oss blir hos oss.

Støttespillere og medmennesker

Gjennom mange år i gravferdsbransjen, handler mye av vår jobb om å være der for de som kommer til oss. Hva betyr det? Ord blir gjerne fattige og det er ikke alltid lett å finne trøst, men vi er der som støttespillere og medmennesker med vår tilstedeværelse.

Erfaringen vår er å romme de som kommer til oss i den formen de kommer. Vi ser mennesker, og når mennesker kommer til oss, handler det om dem og den som har gått bort. Dermed gir vi plass til sorgen i alle former den kommer i, og vi har opplevd sorg i de fleste former. Vi har også opplevd de som ikke kjenner på sorg og det er også helt OK. Vi rommer menneskene og ønsker gi alle den gravferden de som sitter igjen ønsker.

Ta kontakt med oss for en god samtale og bistand i tiden du har foran deg.

Noen gode råd for å jobbe med sorgen etter et dødsfall:

  • Det er viktig at du tillater deg selv å kjenne på følelsene, uansett hva de er. Tristhet, sinne … kanskje kjenner du ikke så mye? Vi sørger alle på ulike måter, og det finnes ingen fasit. Tillat deg selv å sørge på din måte, uten å kjenne på at det er feil måte. Din sorg er unik.
  • Skriv det ned! Det er ikke alt som føles greit å si høyt alltid, men det kan være fint å få det ut og ned på papiret likevel. Ingen andre trenger å lese det, men å sette ord på det er en fin måte å sortere tankene på.
  • Ta tiden til hjelp. Det kan finnes trøst i å vite at selv om det vonde aldri vil gå helt over, så vil det bli lettere.
  • Om du føler deg alene i sorgen, kan det være fint å snakke med andre i samme situasjon. Det finnes for eksempel gode samtalegrupper som kan være fine å delta i, om du ikke føler du har noen andre å prate med.