Gå til hovedinnhold Gå til footer

Hvilke innslag kan man ha i en begravelse?

Å planlegge en begravelse innebærer mange valg. Kanskje er det første gang du har ansvaret for en begravelse. Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre, særlig når du nylig har mistet et menneske som stod deg nær. Vi er opptatt av å ivareta og veilede deg på en trygg måte gjennom hele prosessen, slik at du finner frem til de riktige innslagene og får den begravelsen du ønsker.

fire personer holder en rose hver

For å hjelpe deg i gang med planleggingen har vi satt opp en oversikt over de vanligste begravelsesinnslagene:

Musikk

Musikk er en viktig del av en gravferd. Hvis det er noe som er vanskelig å formidle med ord, kan musikken fylle det rommet og man kan skape en verdig og fin stemning. Musikken gir rom til små pauser, hvor man kan samle seg og minnes den avdøde. Musikken i en begravelse er ofte personlig, og kan gjenspeile hvem den avdøde var. Mange etterlatte velger musikk som setter en spesiell stemning. Husk at musikk kan vekke minner og følelser, så du har muligheten til å velge noe som hyller og minnes livet som har gått bort. Det er mange alternativer når det kommer til musikkvalg, og det finnes ingen rette eller gale valg. Ønsker du solosang, trompet, fiolin eller noe annet? Vi har vi kontaktnettet. 

Last gjerne ned vår spilleliste med forslag til musikk her.

Sang og salmer

I tillegg til musikk er det vanlig å inkludere salmer eller sang i en begravelse. Du står fritt til å velge hvilke: det kan være etter ønske fra den avdøde, eller det du synes passer. Noen ganger kan salmer og sangtekster trøste og gi trygghet, nettopp fordi man blir minnet på at man ikke er den eneste som opplever livets triste sider. Det er også mulig å ha et solistinnslag i tillegg til de øvrige sangene. 

Jeg kan ha store konserter, men det som føles mest betydningsfullt er å synge i gravferd. Jeg føler meg privilegiert som kan bidra til lindring.

Henrik Hundsnes, Tenor 

Det finnes en rekke salmer å velge mellom. I denne brosjyren gir vi deg mange forslag på tradisjonelle og andre vakre salmer og sanger.

Dikt

Det kan være fint å bruke andres ord i en gravferd – noen som har kjent på følelsene, og ført det i pennen. Dikt kan leses opp høyt i en begravelse, og de kan stå i programheftet, slik at man har det med seg etterpå som et minne. Vi kan presentere flere forslag på både tradisjonelle og moderne dikt, dersom det er ønskelig. 

Blomster

Blomster har et eget språk og i begravelser er de en stor del av det visuelle. En krans kan symbolisere livets sirkel, roser er selve symbolet for kjærlighet og en fargerik kistedekorasjon kan gjenspeile en livlig personlighet. Blomster er med andre ord en fin måte å uttrykke en siste hilsen på. Det er mange muligheter når det kommer til valg av blomster til en begravelse. Du kan velge avdødes favorittblomster, eller du kan finne noe som du synes passer til sermonien. Blomsterdekorasjoner kan også inneholde elementer fra avdødes liv, som en fiskestang, supporterflagg eller annet. Vi har et samarbeid med en liten lokal blomsterbutikk, Winther Blomst, og vi står alltid klare til å hjelpe deg med å finne blomster som passer til begravelsen du planlegger. 

Ta gjerne en kikk i vår blomsterkatalog her

Minnetale og hvordan skrive den?

Det kan være vanskelig å vite hva man skal si i en minnetale. På kort tid skal man forsøke å finne ordene som beskriver og hedrer livet til en som stod deg nær. En overveldende oppgave for mange. Det kan være fint å ha en liten guide som kan hjelpe deg i gang med å finne frem til det du ønsker å si. Husk at det er frivillig å holde minnetalen selv – en prest/gravferdstaler kan holde den for deg.

En minnetale skal hedre den avdøde. En god struktur kan være å fortelle historien om livet som har vært, fra barndom, gjennom ungdomsårene, til voksenliv og alderdom. Det kan være lurt å trekke frem noen ting ved den avdøde som er ekstra herlige, eller som du satte pris på. Få frem hva som gjorde han eller henne til et godt menneske. Det er også fint å fortelle litt grunnleggende ting om avdøde, som for eksempel hva den avdøde studerte og/eller jobbet med, hvem personen delte livet med, og hva hun eller han var opptatt av og brukte tiden sin på.

Det kan være lurt å lage en struktur før du skriver talen, for eksempel at du noterer ned de hendelsene du ønsker å fortelle om, kanskje dere opplevde en fin reise sammen, kanskje du har et koselig minne fra studietiden, eller en historie om noe du vet at den avdøde satte pris på. Små historier fra livet er med på å minne om det gode man har opplevd, og gjør at man kan sette pris på tiden man fikk sammen.

En minnetale trenger ikke være lang og komplisert, det viktigste er at du får sagt det som føles viktig for deg å si. Det er en anledning til å sørge over døden og samtidig glede seg over det livet som har vært. 

Lang erfaring med planlegging av begravelser

Jacobsen gravferd har lang erfaring i bransjen, og vi står alltid klare til å hjelpe deg å planlegge en verdig begravelse som passer for deg og dine. Vi er et lite begravelsesbyrå, og det vil derfor være samme person som følger deg hele veien. Vår visjon er å møte alle med omtanke, respekt og service, uansett sosial status, religion og økonomi – vi er her for deg uansett hvem du er! Ta gjerne turen innom eller ring oss om du har noen spørsmål