Gå til hovedinnhold Gå til footer

Gode råd til deg som skal i begravelse

Hvem går man i begravelse til? Hva er kleskoden, hvilke blomster sender man og hva sier man til de etterlatte? Her får du svar på spørsmålene som melder seg før en begravelse eller bisettelse.

Skikk og bruk

Er du usikker på hvordan du skal oppføre deg i en begravelse? Det er du ikke alene om. Vi får ofte spørsmål om skikk og bruk før, under og etter seremonien. For hva er reglene, og kan man egentlig gjøre noe feil?

– Før i tiden var det etablerte normer for skikk og bruk i begravelse. I dag er rommet for hva som er greit mye større, forteller Lisbeth Garder Ruud, hos Garder begravelsesbyrå.

De har planlagt og organisert begravelser og bisettelser siden 1993 og vet hva som er både vanlig og mulig.

Skal du i en begravelse? Les videre og få svar på spørsmålene som pleier å melde seg:

Hvilke begravelser er det vanlig å gå i?

De fleste etterlatte setter stor pris på at andre møter opp i seremonien og deltar ved avskjedsstunden.

I tillegg til familie og omgangskrets, er det vanlig å gå i begravelsen til fjernere relasjoner, som naboer og bekjente. Mange går også i begravelse dersom noen man kjenner godt har mistet en av sine, selv om man ikke nødvendigvis kjenner den avdøde så godt. 

– Å delta i en begravelse er ofte viktig for å bearbeide egen sorg. Samtidig er det godt for pårørende å kjenne at de har familie og venner rundt seg på vanskelige dager. De fleste opplever det som meningsfylt å være i en seremoni hvis man har en relasjon til den avdøde eller de pårørende, sier Lisbeth.

Cs 1691 Rediger

GIR GODE RÅD: Lisbeth er opptatt av å viske ut barrierene mange av oss kjenner på før en begravelse.

Hvordan kler man seg i begravelse?

Det finnes ingen regler for hvordan du skal kle deg i begravelse. De fleste går i nøytralt pentøy, men ifølge Lisbeth er det også helt i orden å komme rett fra jobb i arbeidstøy.

– Vi har opplevd at folk kommer i all slags tøy. Familiene er alltid takknemlige for at vedkommende fikk til å komme, uavhengig av antrekk.

Hun har ett viktig budskap til alle som er usikre på klesvalget:

– Kom som du er, ikke la tidspress og klesstil komme i veien. Det som betyr noe, er at du er der.

Dersom de nærmeste pårørende ønsker at folk stiller i en bestemt klesstil eller farger, for eksempel fargerike sommerkjoler eller lyse klær, nevnes gjerne dette i dødsannonsen. 

Hvilke blomster passer til begravelse?

Blomster og farger har ulik betydning i teorien, men dette gjelder ikke i begravelse.

Lisbeth presiserer at det ikke er noen krav når det gjelder blomster til en begravelse eller bisettelse. Valgmulighetene er mange og prisvariasjonen stor.

– Det må ikke være stort og dyrt for å være fint, og det kan være minst like hyggelig å få selvplukkede blomster som store dyre kranser.

I dag er det mest vanlig å sende blomster til seremonistedet, og det finnes egentlig ingen begrensninger for hvilken type blomster man skal velge.

Tips: Spør begravelsesbyrået eller blomsterbutikken som leverer dekorasjoner til seremonien. De har oversikt over hva familien selv har valgt.

Når skal jeg møte opp i begravelsen?

Det er fint å komme litt før seremonien begynner slik at man får tid til å samle tankene. Mange synes det er godt å være på plass i seremonirommet rundt et kvarter før seremonien starter. Hvis det forventes mange til seremonien, vil mange komme enda litt tidligere.

De nærmeste pårørende ankommer ofte en halv times tid før seremonien begynner.

– Noen ganger ønsker familien litt tid alene før begravelsesbyrået åpner dørene for de andre. Hvis du har med blomster eller kort til pårørende, kan det leveres i døra til gravferdskonsulenten, tipser Lisbeth.

Husk: Ofte tar det litt tid med parkering. Det kan være lurt å beregne noen ekstra minutter på dette.

Hva sier jeg til de etterlatte?

«Kondolerer» er det vanligste ordet for å uttrykke medfølelse til noen som har mistet noen. «Jeg tenker på deg» og «jeg føler med deg» er fine alternativer.

Husk at det viktigste du gjør er å vise omtanke. En god klem eller et varmt håndtrykk betyr minst like mye som ord. 

Må jeg kondolere?

Nei, det må du ikke. Tilbakemelding fra pårørende viser at det er både godt og tungt å hilse på noen etter seremonien. Samtidig vet vi at det kan være lettere å snakke sammen neste gang man møtes dersom man har hilst på hverandre etter seremonien.

Hvis de pårørende ikke vil ha kondolanser, kan prest eller seremonileder opplyse om dette. I noen tilfeller står det i avisen.

personer som holder rundt hverandre

OMSORG ER VIKTIGST: Omtanke er ofte viktigst for dem som har mistet noen, også i begravelsen.

Barn i begravelse. Er det greit?
– Barn er veldig velkomne, og i dag det er mye større toleranse for at små barn lager lyd og er hjertelig til stede på sin egen måte, opplever Lisbeth.

Hvis det oppstår en situasjon der barnet forstyrrer, er det fint at mange kapeller har siderom slik at man kan trekke seg tilbake og samtidig få med seg det som skjer.

Og hva med hund?

Det hender det at folk spør om å ta med firbeinte. Det kan fungere, men utfordringen er at mange har allergi eller er redd for hund.

– I begravelser der den avdøde har hatt hund, er det ofte naturlig at den deltar. Førerhunder får naturligvis også få være til stede ved behov.

Tips: Husk også å følge instruksjonene som blir gitt av prest og seremonileder. Av og til blir det gitt viktig informasjon om familiens ønsker.  

Hvordan lede et minnesamvær?
Etter seremonien ønsker mange å være sammen i en avslappet atmosfære der en kan minnes den som har gått bort. Da synes mange det er godt å arrangere et minnesamvær.

Det er ingen regler for hvordan man arrangerer et minnesamvær eller hva man serverer. Ofte samler man familie, venner og bekjente til en enkel matservering. Noen velger å servere noe som gjenspeiler den som har gått bort. I noen minnesamvær gis det rom for å dele taler, minner og historier om den avdøde – men dette er slett ikke et krav.

Et minnesamvær kan være åpent for alle ved at det inviteres i dødsannonsen, eller åpent i seremonien – men kan også være kun for de aller nærmeste.

Hvis du skal i en begravelse og har begrenset med tid er det naturlig å prioritere seremonien. Det er ikke vanlig å gå i minnesamværet hvis du ikke deltok i seremonien.

Synes du fremdeles at det er mye å ta stilling? Til syvende og sist er det én ting som betyr noe, ifølge Lisbeth:

– Det er at du er der og viser omsorg på den måten som føles naturlig for deg.


Har du flere spørsmål om begravelser eller bisettelser?
Vi hjelper deg gjerne.