Gå til hovedinnhold Gå til footer

Delta i begravelse

Mange går ikke så ofte i begravelse det er ikke så rart at man blir litt usikker på hva som er vanlig.

Her har vi samlet svar på de spørsmålene vi får oftest. Finner du ikke svaret på det du lurte på må du gjerne ta kontakt med oss - vi hjelper deg gjerne!

 

Hva bør jeg ha på meg

Det finnes ingen regler for hva man skal ha på seg i en begravelse. Det er tradisjon for å kle seg i mørke farger, men du må ikke gå kledd i sort. Skal seremonien avsluttes ved graven er det lurt å velge yttertøy og sko etter vær og føre.

Hvor skal jeg sitte

I seremonirommet sitter den nærmeste familien fremst på den ene siden. Det varierer fra sted til sted hvilken side, men et tips kan være å se hvor lesepulten står, familien sitter som oftest foran denne. Annen familie, venner og bekjente kan sitte der de ønsker. Er du usikker kan du alltid spørre gravferdskonsulenten.

Hva er forskjell på begravelse og bisettelse?

En begravelse er en seremoni som avsluttes med at kisten senkes i graven. En bisettelse er en serermoni som avsluttes med at kista kjøres til krematoriet. Urna settes ned i gravstedet på et senere tidspunkt - gjerne med den nærmeste familien til stede.

Bør jeg møte

Noen ganger står det i annonsen at seremonien er for familie og inviterte, da møter man selvfølgelig ikke hvis man ikke er invitert. Ellers er det vanlig, i tillegg til familie og omgangskrets, å møte i begravelsen til naboer og nære kollegaer. Mange går også i begravelse dersom noen man kjenner godt har mistet en av sine, selv om man ikke nødvendigvis kjenner den som er død så godt. 

Hva skal jeg si

Ordet kondolerer betyr å føle med som er fint å formidle til noen som har mistet en de er glad i. Akkurat hvilke ord du bruker er ikke så viktig, det viktigste er å vise at man bryr seg. Det er ikke alltid ord er nødvendig heller. Et varmt blikk, klapp på armen eller en klem kan uttrykke medfølelse like godt som ord. 

Fri for å gå i begravelse

Mange har tariffestet rett til betalt eller ubetalt velferdspermisjon i forbindelse med dødsfall og begravelse. Tilsvarende rett til fri for å gå i begravelse eller bisettelse er imidlertid ikke regulert i arbeidsmiljøloven, og gjelder dermed ikke for alle arbeidstagere. I de fleste tilfellene vil det likevel la seg ordne med ulønnet/ lønnet permisjon for å gå i begravelse.