Gå til hovedinnhold Gå til footer

Skikk og bruk når du skal gå i begravelse

Hvem går man i begravelse til? Hvor skal jeg sitte? Hvilke klær bruker man i begravelse? Hvem går i minnesamvær? Skal jeg sende blomster? I så fall - hvilken blomst sender jeg - krans eller bårebukett?

Mange av oss går ikke så ofte i begravelse, og dermed er vi ukjente med hvordan vi skal oppføre oss og hva som er vanlig etikette. Her finner du svar på mange av de vanligste spørsmålene i forbindelse med å delta i en begravelse eller bisettelse.

Lurer du fremdeles på noe vedrørende gravferd, er du alltid velkommen til å kontakte ditt lokale Heder-byrå!

Finn ditt lokale byrå

Hvem går man i begravelse til?

De fleste etterlatte setter stor pris på at andre møter opp i seremonien og deltar ved avskjedsstunden.

I tillegg til familie og omgangskrets, er det vanlig å gå i begravelsen til fjernere relasjoner, som naboer og bekjente. Mange går også i begravelse dersom noen man kjenner godt har mistet en av sine, selv om man ikke nødvendigvis kjenner den som er død så godt.

Hva skal man ha på seg i begravelse?

Tradisjonelt kler man seg i mørke fager og er velkledd i begravelse, men det er ikke nødvendig å kle seg i sort. Skal du i begravelsen til en bekjent eller fjernere forbindelse, trenger du ikke bruke "penklær", men det er vanlig å bruke mørke eller nøytrale farger. Skal seremonien avsluttes ute ved graven er det lurt å velge yttertøy og sko etter vær og føre. 

Når kommer man til begravelsen?

Det er fint for den nærmeste familien å ha litt tid alene i seremonilokalet før alle andre kommer. Dersom du ikke er blant de aller nærmeste, kan det passe å komme 5-20 minutter før seremonien starter.

Dersom det forventes svært mange deltakere, eller du skal levere en blomst til seremonien, kan det være lurt å komme litt tidligere.

Hvor skal man sitte i begravelse?

Den nærmeste familien sitter lengst frem i seremonilokalet. Det varierer fra sted til sted om de sitter på høyre eller venstre side - spør gravferdskonsulenten om du er usikker. Ofte sitter familien på den side presten/seremonilederen står, og plassering av lesepulten kan indikere hvilken side dette er.

Hva sier man til de etterlatte?

Kondolerer er det vanlige ordet for å uttrykke medfølelse til noen som har mistet noen. Det viktigste er å vise omtanke og støtte. En klem eller et varmt håndtrykk kan bety like mye som varme ord. 

Hvem går man i minnesamvær til?

Minnesamværet kan være for de aller nærmeste, for spesielt inviterte eller for alle. Dersom man må ha fri fra jobb eller har begrenset med tid, er det naturlig å prioritere seremonien fremfor minnesamværet. Det er ikke vanlig å gå i minnesamværet, om man ikke deltok i seremonien.

Har jeg rett på fri til å gå i begravelse?

I mange tariffavtaler er det nedfelt rett til korte velferdspermisjoner, som kan gi rett på fri til å gå i begravelse. Fri til å gå i begravelse eller bisettelse er imidlertid ikke omtalt i arbeidsmiljøloven, og dermed ikke gjeldende for alle. I de fleste tilfeller vil det likevel ordne seg i dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Hvordan skriver man en nekrolog?

En nekrolog, eller minneord, er en offentlig tekst om en person som er død. Vanligvis bruker man ordet om tekster som står i en avis, men det kan også være i sosiale medier. 

En nekrolog inneholder alltid navnet til den som er død, og er oftest en liten biografi.