Gå til hovedinnhold Gå til footer

Skikk og bruk ved begravelser og bisettelser

Hva er vanlig å gi av blomster? Hva har man på seg? Når skal vi komme til seremonien?

Det er mange som ikke går så ofte i begravelser og dermed er usikker på hva som er vanlig etikette. Vi har prøvd å svare på spørsmål som dukker opp når en skal delta i en begravelse eller bisettelse. 

Er det noen spørsmål som ikke blir besvart her, så er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss for å få svar. 

Hva skal en ha på seg i en begravelse

Det finnes ingen regler for hva en skal gå med i en begravelse. Noen familier pynter seg mer enn andre. Det kommer helt an på situasjonen og familien. For menn er det ofte dress eller pen bukse og skjorte. Kvinner kan bruke skjørt, bukse eller enkel kjole. Det er ikke så vanlig med lang eller veldig kort kjole. Det viktigste er at en er konfortabel i det en går med. Skal en i minnesamvær er det noen som velger å pynte seg mer enn om de bare deltar i seremonien. 

På Vestlandet, når alle årstidene kan vise seg i løpet av kort tid er det lurt å tenke på ytterjakke. Seremoniene avsluttes ved graven eller ved at kisten blir båret ut til bilen. Det er da lurt å ta med jakke etter været. 

Selv om mange liker å kle seg pent, er det viktigste å delta, bry seg og vise at vi er der for hverandre. Da er det ikke så viktig hva en går med. 

Hvor skal en sitte i seremonien?

I mange kirker er det lokale tradisjoner som er utgangspunktet for hvor en skal sitte. Dette er ikke regler, og er det mange i nærmeste familie er det greit å sitte på begge sider for at flest mulig skal få oppleve å sitte fremme. 

Ofte sitter familien på den siden hvor presten står. I de fleste kirker er lesepulten i midten. Da er det lokale tradisjoner som er mange bruker. Spør oss eller forretter om du er usikker. Vi hjelper deg alltid. 

Hvem går man i begravelse til?

De fleste etterlatte setter stor pris på at en deltar i seremonien. I tillegg til familie og venner er det vanlig at naboer og andre med fjernere relasjoner deltar. Det er også mange som går i seremonien når noen man kjenner godt har mistet sine kjære, selv om en ikke kjenner den som er død.