Gå til hovedinnhold Gå til footer

Rengjøring av gravstein – slik gjør du det!

RENGJØRING AV GRAVSTEIN: Mange luker og pynter gravstedet, men ikke glem å rengjør gravsteinen. (Foto: GettyImages)

 

Å rengjøre gravsteinen er et sikkert vårtegn for mange. Vi har samlet noen enkle tips for hvordan du rengjør gravsteinen som du kan ta med deg neste gang du skal på gravstedet. 

- En gravstein utsettes for vær og vind, fugleskitt, forurenset luft, mose og lav som fester seg i porene til steinen. Det kan virke uoverkommelig å rengjøre gravsteinen, men du trenger bare en oppvaskbørste eller skurekost, klut eller svamp som ikke loer og lett såpevann, sier daglig leder Jarle Nilsen. 

Står gravsteinen under et tre eller i nærheten av annen vegetasjon, kan den bli mer skitten enn om den står åpent på kirkegården. Værforhold og type stein påvirker hvor raskt en gravstein blir skitten.

 

Her er noen enkle tips til hvordan du rengjør gravsteinen:

Når skal du rengjøre gravsteinen?

Vår eller høst. En gravstein bør vaskes en gang i året, og da er våren eller høsten beste tidspunktet å gjøre det på. Dette kan du selv utføre og noe mange gjør i forkant av for eksempel nasjonaldagen, 17.mai.

 

Hva trenger man for å rengjøre en gravstein?

Du trenger bøtte, skurekost/oppvaskbørste/svamp, myk klut til inskripsjonen og et mildt vaskemiddel. Vask eller skrubb steinen ren på alle kanter. Her er det viktig å vite at man ikke skal bruke annet enn myk børste på polerte flater, stivere bust vil gi riper. På ru flater går det derimot greit med stivere bust. Dekorer og inskripsjoner er ofte fylt med lakk og her bør man også være ekstra forsiktig. Bruk en myk klut, hvis det i det hele tatt er nødvendig å gjøre rent her. Etter vasking og skuring, bør steinen skylles godt med rent vann. Lykter tørkes av med en myk klut.

Om det er mye lav og mose på steinen er det enklere å rengjøre gravsteinen etter dager med mye regn. Helpolerte gravsteiner er ofte enklere å vedlikeholde enn gravsteiner med grovere overflate, fordi det gror mindre mose på helpolerte steiner, og skitt og smuss fester seg ikke så lett.

 

Hva bør man ikke gjøre?

Unngå bruk av stålbørste ved skuring av steinen, det forårsaker riper. Generelt er rådet å ikke bruke hardere gjenstander enn tre eller plast.

Sett gravlys i en gravlykt. Sot og stearin kan sette seg i steinens porer og kan medføre misfarging og ødeleggelse av gravsteinen.

Vi hjelper deg gjerne, kontakt oss her.