Gå til hovedinnhold Gå til footer

Barn i begravelse

Kan barn være med i begravelsen? Ja, barn kan være med i en begravelse. Barn er konkrete. Det å få være med og se hva som skjer, kan gjøre det lettere for dem å forstå at personen er død, og aldri vil komme tilbake.

Små barn i begravelse

En begravelse varer i omtrent tre kvarter. For små barn er det lenge å sitte stille. Det kan derfor være lurt å ha noe å aktivisere dem med, en bok eller en favorittleke. Det kan også være lurt å avtale på forhånd hvem som tar ansvaret, dersom det blir behov for ta med seg barnet og gå ut. Selv om det i dag er større aksept for at barn lager lyd enn det var tidligere, er det viktig at folk kan høre hva som blir sagt i begravelsen.

Eldre barn

Litt større barn kan ha behov for at noen kan svare på spørsmålene deres, og gjerne forberede dem litt på hva som skal skje i begravelsesseremonien. Det kan være fint å snakke om hvordan lokalet ser ut, at kista vil stå der, at den som er død ligger oppi kista, men kista har lokk, slik at man ikke kan se den som er død. Det vil være blomster til pynt, og så vil det være en person som prater ganske mye om den som er død. Og så vil det være musikk. Kanskje vil for eksempel barnebarn bli nevnt ved navn i minneordet, kanskje skal de legge roser på kista, og kanskje har de vært med på å velge en av fellessangene eller en solosang, og kjenner igjen denne.

Kom i god tid, slik at barna får tid til å se seg om i lokalet før begravelsen begynner, og kanskje leke og løpe fra seg på et egnet sted.

Les også om skikk og bruk i begravelse.