Gå til hovedinnhold Gå til footer

Begravelse – skikk og bruk

Hvem går man i begravelse til? Hvor skal jeg sitte? Hvilke klær bruker man i begravelse? Hvem går i minnesamvær? Skal jeg sende blomster? I så fall – hvilken blomst sender jeg – krans eller bårebukett?

Å delta i begravelse er noe de fleste ikke gjør veldig ofte. Dermed er det ikke så rart at det dukker opp en del spørsmål knyttet til skikk og bruk i begravelse. La oss svare deg på noen av de spørsmålene som ofte dukker opp i forbindelse med etikette i begravelse og bisettelse.

Finner du ikke svar på det du lurer på, eller ønsker å prate med en begravelsesagent? Ta kontakt med ditt lokale Heder-byrå.

 

Hvem går man i begravelse til?

De fleste etterlatte setter stor pris på alle som møter opp i seremonien og deltar ved avskjedsstunden.

I tillegg til familie og omgangskrets, er det vanlig å gå i begravelsen til fjernere relasjoner, som naboer og bekjente. Mange går også i begravelse dersom noen man kjenner godt har mistet en av sine, selv om man ikke nødvendigvis kjenner den som er død så godt.

Les mer om hvorfor delta i begravelse.

Hva skal man ha på seg i begravelse?

Tradisjonelt har det vært vanlig etikette å møte opp velkledd og i mørke farger i begravelse. Antrekket må ikke nødvendigvis være helsort, men velg mørke farger. Dersom du skal i begravelsen til en fjernere forbindelse, trenger du ikke å bruke «penklær», men velg likevel mørke eller nøytrale farger.

Når det gjelder yttertøy, er det smart å ta hensyn til vær og føre – spesielt hvis seremonien skal avsluttes ute.

Les mer om klær i begravelse.

Når skal jeg møte opp til begravelsen?

Det er fint for den nærmeste familien å ha litt tid alene i seremonilokalet før alle andre kommer. Dersom du ikke er blant de aller nærmeste, kan det passe å komme 5-20 minutter før seremonien starter.

Dersom det forventes svært mange deltakere, eller du skal levere en blomst til seremonien, kan det være lurt å komme litt tidligere.

Hvor skal man sitte i begravelse?

Den nærmeste familien sitter lengst frem i seremonilokalet. Det varierer fra sted til sted om de sitter på høyre eller venstre side - spør gravferdskonsulenten om du er usikker. Ofte sitter familien på den side presten/seremonilederen står, og plassering av lesepulten kan indikere hvilken side dette er.

Hva sier man til de etterlatte?

Kondolerer er det vanlige ordet for å uttrykke medfølelse til noen som har mistet noen. Det viktigste er å vise omtanke og støtte. En klem eller et varmt håndtrykk kan bety like mye som varme ord. 

Les mer om hvordan man kan vise medfølelse, og hva man kan si til etterlatte når noen er død.

Hvem går man i minnesamvær til?

Minnesamværet kan være for de aller nærmeste, for spesielt inviterte eller for alle. Dersom man må ha fri fra jobb eller har begrenset med tid, er det naturlig å prioritere seremonien fremfor minnesamværet. Det er ikke vanlig å gå i minnesamværet, om man ikke deltok i seremonien.

Har jeg rett på fri til å gå i begravelse?

I mange tariffavtaler er det nedfelt rett til korte velferdspermisjoner, som kan gi rett på fri til å gå i begravelse. Fri til å gå i begravelse eller bisettelse er imidlertid ikke omtalt i arbeidsmiljøloven, og dermed ikke gjeldende for alle. I de fleste tilfeller vil det likevel ordne seg i dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Les også om hvordan man skriver minneord.

Hvordan skriver man minneord?

Minneord eller en nekrolog er en offentlig tekst om en person som er død. Vanligvis bruker man ordet om tekster som står i en avis, men det kan også være i sosiale medier. 

Minneord inneholder alltid navnet til den som er død, og er oftest en liten biografi.