Gå til hovedinnhold Gå til footer

Begravelse eller bisettelse?

Valget av begravelse eller kremasjon/bisettelse handler om hvordan seremonien avsluttes. Ved begravelse avsluttes seremonien med at kisten bæres ut til gravstedet og senkes ned i bakken. Alle som deltar i seremonien følger med ut på gravplassen, og siste del av begravelsesseremonien foregår ute ved graven. Dette kaller vi jordbegravelse, eller bare begravelse.

Ved kremasjon, kalles selve seremonien en bisettelse. En bisettelse betegner en gravferd der den døde kremeres. Kisten senkes ikke i jorden, men sendes til kremasjon. Videre samles asken i en urne som settes ned i en gravlund, eller spres på egnet lokasjon etter lokale regler.

En bisettelse kan foregå i et kapell tilknyttet et krematorium. Da avsluttes seremonien mange steder med at kisten senkes ned. En bisettelse kan også foregå i en kirke eller et annet seremonilokale. Da avsluttes seremonien med at kisten bæres ut til bilen, og transporteres videre til krematoriet. De etterlatte og hele gravfølget blir igjen ved seremonilokalet.

Valget av henholdsvis begravelse eller kremasjon er i stor grad styrt av lokale tradisjoner. Begravelse har vært mest vanlig i bygder og mindre lokalsamfunn, kremasjon har stått sterkest i de store byene. Det er likevel en trend at andelen som velger kremasjon øker.

Personvern

Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av nettstedet. Du kan fortsette å bruke dette nettstedet som vanlig hvis du godtar dette.

Les mer om personvern og cookies